Martijn, Doris en Antoonio zijn helemaal gelukkig bij OpenDoor en hebben er veel vrienden gemaakt. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography
Martijn, Doris en Antoonio zijn helemaal gelukkig bij OpenDoor en hebben er veel vrienden gemaakt. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography (Foto: Jasmijn Stikvoort)

Feestelijk 1e lustrum voor OpenDoor

  Verenigingen

Een prachtig gebouw op een prachtig terrein. Twee begeleiders die buiten wandelen met drie jongvolwassen bewoners. Eén jongvolwassene kijkt me indringend aan. Ze zegt niets, maar er gaat een lichtje branden in haar ogen. Dit is Doris. Naar haar is OpenDoor genoemd.

door IngerMarlies Leeuwenburgh

LOON OP ZAND - OpenDoor is een kleinschalige, particuliere woonvoorziening voor jongvolwassenen met een beperking, met logeerplekken, dagbesteding en dagopvang. Op 15 oktober bestaat OpenDoor 5 jaar en dat wordt gevierd. "In 2010 hebben mijn man Jack en ik een stichting opgericht om een woonvoorziening te creëren die aan zou sluiten bij de behoeftes van onze dochter Doris", vertelt Saskia Engels. OpenDoor hanteert zes kernwaarden: harmonie, plezier, natuur, openheid, betrokkenheid en inspiratie. En alles ademt die waarden. Het huis is duurzaam gebouwd. Saskia: "Er maken nu 35 jongvolwassenen gebruik van OpenDoor. Doris is nu 20 jaar en ze vindt het hier heerlijk." Saskia en Doris nemen me ondertussen mee op een wandeling door de grote natuurtuin, waar geitjes en kippen, bloemen en struiken hun plaats hebben. Doris vindt de muziekmolen het allerleukste, die móet ik zien en zìj wil er niet meer weg.

Heldere visie

Wouter is teamcoach bij OpenDoor. "We werken met zelfsturende teams en hebben samen een heldere visie ontwikkeld. Dat is fijn. Veel meer dan in een reguliere instelling kan ik hier echt met de kern bezig zijn: het contact met de jongeren. En dat in een prachtige omgeving, omringd door fijne mensen. Alles klopt!"
Martijn (20) komt sinds anderhalf jaar bij OpenDoor voor dagbesteding. Hij heeft net flyers in de omgeving rond gebracht: "Elke dag doe ik iets leuks. Maandag werk ik bij het Moaske, andere dagen werk ik in het groen of in de huishouding hier. Vrijdag doen we altijd met z'n allen iets leuks." Antoonio (31): "Ik werk ook bij het Moaske, in het groen en de huishouding. Op vrijdag zit ik in de crea-groep. En ik verzorg ook de dieren. Ik heb hier veel vrienden gemaakt." En Doris? Doris praat niet, maar aan alles is te zien dat zij hier gelukkig is.

Feestelijkheden

Op 15 oktober vieren de bewoners, gasten, medewerkers en de vele vrijwilligers het 5-jarig bestaan van OpenDoor. Er worden taarten gebakken, liedjes gezongen en de Duinexpres rijdt. Op 19 oktober is er een festival voor iedereen die bij OpenDoor betrokken is. Er worden maar liefst 300 mensen verwacht. Dat wordt een feest met clowns en muziek en een dag vol verrassingen. Een dag die past bij OpenDoor: vol plezier! Meer weten? Kijk gewoon eens op de website: www.opendoorzorg.nl.

Meer berichten