Wethouder Dilek Odabasi temidden van de winnaars van de 'Duurzaamheidsprijs Waalwijk 2019'. Foto: Jan Stads/Pix4Profs
Wethouder Dilek Odabasi temidden van de winnaars van de 'Duurzaamheidsprijs Waalwijk 2019'. Foto: Jan Stads/Pix4Profs (Foto: Jan Stads/Pix4Profs)

Cassandra Stolk wint eerste editie Duurzaamheidsprijs Waalwijk

  Verenigingen

Op 9 oktober was de feestelijke uitreiking van de Duurzaamheidsprijs Waalwijk 2019 in het stadhuis van Waalwijk. In een volle zaal met genomineerden, leerlingen van De Overlaat en andere betrokkenen reikte wethouder Dilek Odabasi (Duurzaamheid) de prijs uit voor het meest duurzame idee van Waalwijk. Hiermee kwam de wethouder haar belofte na om voortaan rond de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) een eigen duurzaamheidsprijs uit te reiken. Een manier om inwoners te stimuleren om actief zelf aan de slag te gaan.

WAALWIJK - Van de 26 inzendingen heeft het idee van Cassandra Stolk gewonnen. Cassandra wil van Waalwijk een eetbare groene stad maken. "Door in elke wijk, zowel in de openbare ruimte als in de particuliere ruimte, eetbare voedselbomen te planten, creëer je een stukje bewustwording voor flora en fauna. Bomen hebben zoveel voordelen. Ze zorgen voor zuurstof en verkoeling, ze vergroten de biodiversiteit en omdat ze eetbaar zijn geven ze ook nog eens gezond voedsel af. Daarnaast maakt het educatie over duurzaamheid en voeding richting kinderen leuker. Het zou mooi zijn als we de groenste gemeente van Nederland worden."

Voedselbos

Haar idee is een uitbreiding van het project in de groene agenda eetbaar groen. Wat haar idee bijzonder maakt is haar focus op het betrekken van de inwoners. Niet alleen op grond van gemeente, maar ook stimuleren van eetbaar groen in particuliere tuinen. Je creëert daarmee in elke wijk een voedselbos. Door bewoners te betrekken bij de realisatie en onderhoud van het eetbare groen ontstaan nieuwe community's. Cassandra ontving onder andere een prachtige bokaal. Daarnaast gaat de gemeente dit mooie initiatief maximaal faciliteren.

Overige winnaars

Naast het winnende idee zijn er ook andere goede duurzame ideeën en projecten ingediend. Er werden twee extra prijzen uitgereikt. Zo ontving Petra Overbeek een prijs voor haar idee om het tegelplein bij de Leest te vergroenen. Wim Smits ontving een prijs voor het bestaande initiatief 'Het Repair Café'. Meer info op www.waalwijk.nl/duurzaamheidsprijs.

Duurzaamheidsbokaal

Als prijs reikte de wethouder een bokaal uit, ontworpen door leerlingen van De Overlaat. Zij hadden voorafgaand aan deze uitreiking de opdracht gekregen om verschillende, uiteraard duurzame, bokalen te ontwerpen. Dit leverde prachtige kunstwerken op. Wethouder Dilek Odabasi: "De bevlogenheid waarmee de leerlingen aan de slag zijn gegaan is schitterend om te zien. Het zijn prachtige bokalen geworden." De gemaakte bokalen zijn voorlopig nog te bezichtigen in de publiekshal van het Stadhuis.

Meer berichten