De dirigent poseert voor 'zijn' kudde. Deze en andere portretten zijn te bezichtigen in Het Klavier. Foto: Stef Mennens/Drieluik Fotografie
De dirigent poseert voor 'zijn' kudde. Deze en andere portretten zijn te bezichtigen in Het Klavier. Foto: Stef Mennens/Drieluik Fotografie (Foto: Stef Mennens. Drieluik Fotografie)

Muzikantportretten in zwart en wit

  Verenigingen

Met een informele opening ging maandag in Het Klavier in Kaatsheuvel de expositie 'Muzikant en Dorp' van start. Fotograaf Stef Mennens feliciteert met deze bijzondere tentoonstelling de 50-jarige Harmonie Kaatsheuvel. Maar liefst 41 leden van de harmonie werden met muziekinstrument gefotografeerd bij een plek die hun dierbaar is. Stef Mennens onderstreept met deze portretten de lijfspreuk van de harmonie tijdens dit jubileumjaar: 'Here to stay': "De harmonie maakt hiermee duidelijk dat ze een wezenlijk onderdeel van de plaatselijke samenleving is. Met deze tentoonstelling krijg je ook een bescheiden beeld in de wereld van de individuele muzikant van de vereniging."

door Cor Schoenmaker

KAATSHEUVEL - Muzikanten, bestuursleden, de dirigent. Ze werden gefotografeerd op een voor hun dierbaar plekje. Ook de leden die van buiten het dorp komen. "Zij zijn bijvoorbeeld gefotografeerd bij de toegangswegen tot Kaatsheuvel." We zien een verenigingslid bij het kerkepaadje in de Berkdijkse parochie. Bij het beeld van de Schoenmaker, op een begraafplaats, bij een aanstaande nieuwe woning of in De Efteling. "Bij dat bijzondere plekje praatten we wat, terwijl ik fotografeerde. Het leuke was dat er geen enkele doublure was." Drie maanden was Stef Mennens op pad met de leden. Van de ene naar de andere plek. "De Loonse en Drunense duinen komen ook een paar keer terug. Zo vond de dirigent het wel boeiend om eens voor een kudde te staan. Kijken of die net zo goed of slecht luisterde als zijn eigen "kudde".

Speciaal project

Het bijzondere cadeau voor de harmonie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Stef Mennens is oud-lid van de vereniging en voelt zich er nog steeds mee verbonden. "Ik stelde hen voor om de vereniging een jaar lang te volgen en zo veel mogelijk te fotograferen. Zowel de officiële als de informele dingen. Zowel optredens als repetities. Dat ging goed, men had na enige tijd niet eens meer in de gaten dat ik liep te fotograferen. Niet bij luchtige momenten en niet bij ernstige." Maar dat ene jaar werden er vijf en zo ontstond het idee om er iets meer mee te doen. Stef Mennens vroeg voorafgaand aan een repetitie aan de leden van het groot orkest of ze mee wilden werken aan een speciaal project. Het idee werd enthousiast ontvangen. "Ik ging uit van een man of tien die mee zou doen. Het werden er 41. Tot mijn verbazing zag ik de rij bij de inschrijfformulieren steeds langer worden."

Dirigent

Stef Mennens ging met de leden op pad en "Muzikant en Dorp" werd het fraaie resultaat. Waarbij op één foto de historie treffend in beeld wordt gebracht. Een expositie in zwart-wit, omdat het ontbreken van kleur fungeert als "dirigent" die ervoor zorgt dat die losse beelden één geheel worden. "Muzikant en Dorp" is tot 9 november te bekijken in het Klavier in Kaatsheuvel. In wisselende samenstelling. Tot 28 oktober zijn de eerste 21 beelden te zien, daarna zijn de overige 21 te bekijken. Op www.drieluik.nl is de hele serie digitaal te bewonderen.

Meer berichten