Een van de grotere activiteiten die Stichting Jeugdcarnaval Waspik jaarlijks organiseert is de optocht. Een commissie is op dit moment aan het bekijken wat er nog verbeterd kan worden aan de optocht.
Een van de grotere activiteiten die Stichting Jeugdcarnaval Waspik jaarlijks organiseert is de optocht. Een commissie is op dit moment aan het bekijken wat er nog verbeterd kan worden aan de optocht. (Foto: )

Crisisberaod geeft carnaval in Waspik nieuwe impuls

  Verenigingen

Het was crisis binnen het Waspikse carnaval. Door toenemende kosten en afnemende inkomsten werd de financiële toekomst van Maoneblusserslaand onzeker. Tijd dus voor een Crisisberaod op 4 juni. De grote opkomst bevestigde de betrokkenheid bij het Waspiks carnaval en gaf Stichting Jeugdcarnaval Waspik een nieuwe impuls. Met een actie om 'Vriend' te worden van Maoneblusserslaand hoopt de stichting ook de inwoners van het dorp meer betrokken te krijgen.

door Marcel Donks

WASPIK - "Het gaat de afgelopen jaren niet goed met carnaval in Maoneblusserslaand", zo begon de uitnodiging voor het Crisisberaod van begin juni. "Door stijgende kosten en teruglopende inkomsten zakt de weegschaal al een aantal jaren de verkeerde kant op. Gelukkig hebben we die jaren kunnen teren op de reserves die we op hebben gebouwd, maar de reserves zijn op! Vijf voor twaalf dus! Maar... wij laten Stichting Jeugdcarnaval Waspik na 52 jaar niet zomaar ter ziele gaan. We willen er met z'n allen de schouders onder zetten, maar dat moet nu ook ECHT met z'n allen. Wij hebben vertrouwen, inzet en bijdragen nodig van jullie om in 2020 nog een programma aan te kunnen bieden. Als dat er niet is dan kunnen wij niet anders dan de stekker er uit trekken. Wij roepen jullie dan ook op om bij ons crisisberaad aanwezig te zijn."

Simpel rekensommetje

Voorzitter Eric Kamp van de stichting kijkt met een grijns terug op die avond. "We wisten als bestuur dat dit moment er aan zat te komen; de balans zakt al jaren de verkeerde kant op. Dat heeft verschillende oorzaken. We hebben een aantal vaste kosten waar we niet omheen kunnen als we een programma willen bieden voor jong en oud zoals we dat al jaren doen. Die vaste kosten zijn enorm gestegen. Daar staat tegenover dat de activiteiten, mede door een groot aanbod in de regio en volle agenda's van de mensen, minder goed bezocht worden. Dan is het een simpel rekensommetje. Het was nu echt tijd om iedereen met een carnavalshart van deze situatie op de hoogte te stellen en samen te besluiten om er de schouders onder te zetten. Die schouders waren er begin juni in 't Schooltje!"

Carnaval 2.0

Het stichtingsbestuur riep hulp in van inwoners van hun Maoneblusserslaand om zitting te nemen in een aantal werkgroepen om per thema en activiteit te kijken waar de kansen liggen. "Zelf noemen we het Carnaval 2.0", legt Eric uit. "De basis van het carnavalsfeest in Waspik is prima, maar er mag een frisse wind door waaien. Als bestuur hebben we de afgelopen jaren al allerlei dingen geprobeerd, maar met nieuwe mensen krijg je weer nieuwe impulsen. Het is super om te zien dat de betrokkenheid groot is en dat mensen echt goed meedenken."

Vriend worden

Om iedereen de kans te geven echt betrokken te zijn bij Maoneblusserslaand, is er een nieuw initiatief. Iedereen kan vanaf komend seizoen namelijk 'Vriend' worden van Maoneblusserslaand. Bestuurslid Marc Wels: "Voor 11 euro per jaar ben je Vriend en ontvang je het jaarlijks unieke opnaai-embleem 'Vriend'. Dat staat stoer op de Maoneblussers-sjaal, maar belangrijker nog: daarmee laat je zien dat je carnaval in Waspik een warm hart toedraagt. Met die financiële basis kunnen de werkgroepen aan de slag met nieuwe ideeën: een win-win situatie dus. Overigens is het Vriend zijn per seizoen weer opzegbaar, dus je hangt niet op voorhand ergens lang aan vast."

Prinsenwagen

Inwoners van Waspik ontvangen een brief waarop ze aan kunnen geven Vriend te willen worden van Maoneblusserslaand. Zaterdag 19 oktober staat de prinsenwagen van 13.00 tot 16.00 uur op het Dorpsplein in Waspik om de brieven in ontvangst te nemen.

Eerste Maonberaod

Stichting Jeugdcarnaval Waspik gaat met haar openbare vergaderingen, het Maonberaod genoemd, ook weer meer het dorp in. Indien mogelijk wordt het Maonberaod weer op locatie bij de horeca in Waspik gehouden, zodat het voor iedereen makkelijker is de vergadering bij te wonen. Op 15 november is het eerste Maonberaod bij 't Carmelietje.

Meer berichten