John Kocken uit Waalwijk is vorige week tijdens de jaarvergadering van COVC de Langstraat gehuldigd vanwege zijn 50-jarig lidmaatschap.
John Kocken uit Waalwijk is vorige week tijdens de jaarvergadering van COVC de Langstraat gehuldigd vanwege zijn 50-jarig lidmaatschap. (Foto: )

John Kocken erelid COVS de Langstraat

  Verenigingen

Tijdens de jaarvergadering van COVS de Langstraat op dinsdag 15 oktober 2019 is Johannes Antonius Maria (John) Kocken (74) uit Waalwijk gehuldigd voor zijn 50 jarig lidmaatschap van de COVS. Direct daarna is hij door de vereniging benoemd tot erelid.

door Yoerak van Voorst

WAALWIJK - John is in 1968 begonnen met fluiten bij het zomeravondvoetbal omdat het voetballen niet meer ging vanwege een blessure. Een klein jaar later heeft hij in Tilburg de scheidsrechtersopleiding gevolgd. Het examen bestond uit een spelregeltoets en het fluiten van een wedstrijd. Uiteindelijk heeft de voormalige schoenmaker uit Waalwijk gefloten tot op het hoogste niveau in het amateurvoetbal.

Voordat John Kocken scheidsrechter werd heeft hij gevoetbald bij Baardwijk, als zogenaamde stopperspil in het eerste elftal. Als voetballer had hij een goede relatie met de scheidsrechter. Hij is 1 keer met rood van het veld gestuurd toen hij in de A1 speelde tegen RWB. John was een goede voetballer, maar niet de vlugste. Dat was ook niet nodig als stopperspil. Wel had hij een hard schot in de benen.

Hoogste niveau

De eerste wedstrijd die John floot was Berkdijk 4 tegen FC Drunen 1. Vervolgens promoveerde John ieder jaar in rap tempo naar het hoogste niveau op amateurbasis; de hoofdklasse. Daar heeft John tot zijn 50e gefloten. Toen hanteerde de KNVB nog een leeftijdsgrens voor de hoogste groep. Hij vond dat niet leuk, maar zo waren de regels. Eenmaal gestopt met fluiten is John actief geweest als rapporteur.

Lau van Ravens

Een voorbeeld als scheidsrechter had John niet echt, maar Lau van Ravens was in zijn tijd één van de beste. Als je naar de huidige lichting kijkt, dan lopen er in het buitenland betere scheidsrechters rond. Neem de Spanjaard Lahoz bijvoorbeeld. Die loopt zo ontspannen te fluiten met een enorm grote persoonlijkheid. Hij laat voetballen daar waar nodig is en dat spreekt John aan. Als John de Spanjaard ziet fluiten, dan weet hij dat hij zich geen zorgen hoeft te maken om de kwaliteit van de arbitrage.

Acceptatieniveau

"Als het gaat om het fluiten is er niets veranderd. Het acceptatieniveau lag vroeger wel veel hoger. Als ik nu naar een wedstrijd van Baardwijk ga, dan weet ik van tevoren al wie er een kaart krijgt. Het zijn altijd dezelfde personen en die veranderen ook niet. Daar kan niemand iets aan doen. Voetbal kan iets leren van de rugbysport. Daar kunnen de spelers incasseren en uitdelen tegelijk. Elke beslissing wordt geaccepteerd. Dat zit in de aard en cultuur van het rugby. Als het gaat om duurloop kan voetbal veel leren van atletiek. De VAR bij hockey vind ik een goede ontwikkeling, terwijl bij voetbal dat helaas begint door te slaan, maar wellicht heeft dat te maken met het feit dat de VAR in de voetbalsport nog in de kinderschoenen staat", aldus John.

Snipperdag

John heeft één keer om het landskampioenschap bij de amateurs mogen fluiten. Dat was de wedstrijd DOS Kampen tegen de Treffers. Speciaal voor die wedstrijd heeft hij een snipperdag op moeten nemen en dat was de moeite waard.

Meer berichten