Vorig jaar vond de Natuurwerkdag plaats in De Vest. Aanstaande zaterdag worden de wilgen in het Spoorpad gesnoeid.
Vorig jaar vond de Natuurwerkdag plaats in De Vest. Aanstaande zaterdag worden de wilgen in het Spoorpad gesnoeid. (Foto: )

Helpende natuur-handen gevraagd

  Verenigingen

Het Spoorpad in Waspik lag er jarenlang verwaarloosd bij. Het riet overgroeide het pad en langs de kant stonden zieke bomen. Ook de prikkeldraad afrastering langs het landbouwperceel was behoorlijk vervallen. Daarom werd de sloot schoongemaakt, de zieke bomen en de afrasteringen verwijderd om plaats te maken voor nieuw groen. Vrijwilligers van de werkgroep 'Natuur en Milieu' van Platform Waspik plantten er toen 65 knotwilgen die nu gesnoeid moeten worden.

door Marcel Donks

WASPIK - De afgelopen jaren is er het nodige onderhoud geweest in het Spoorpad. Vaak werd de landelijke Natuurwerkdag aangegrepen om flink huis te houden. Zo ook dit jaar. "We gaan tijdens de Natuurwerkdag de handen weer goed uit de mouwen steken", laat Huub Zijlmans van de werkgroep 'Natuur en Milieu' weten. "We willen de 65 knotwilgen van een hoognodige snoeibeurt voorzien en kunnen daarbij zeker hulp gebruiken. Het is altijd een nuttige en gezellige aangelegenheid. Na een kop koffie gaan we het veld in om samen aan de slag te gaan. We roepen dus alle mensen die groene vingers hebben en graag buiten bezig zijn op om mee te doen. Wij zorgen voor koffie en worstenbrood."

Zweet op de kop

Vorig jaar trok de Natuurwerkdag in natuurgebied De Vest zo'n 25 natuurliefhebbers. Of het nu koud is of warm: het snoeien zorgt bijna zeker voor 'zweet op de kop'. De Natuurwerkdag is voor de werkgroep Natuur en Milieu van Platform Waspik de ideale gelegenheid om mensen uit het dorp actief te laten zijn in de natuur. "Natuurlijk is affiniteit met de natuur en ervaring met snoeien gewenst, maar alle hulp is welkom", laat Huub weten. "Een grote groep mensen is er ieder jaar bij, maar ik zie toch steeds weer nieuwe gezichten. Iedereen vindt het fijn om nuttig bezig te zijn, maar de mensen genieten nog het meest van het samenzijn en de gezelligheid. Voor ons als werkgroep geldt: vele handen maken licht werk. En het is geen straf om lekker buiten bezig te zijn. We hopen dat mensen dat ervaren en wie weet sluiten ze zich als vrijwilliger aan bij Natuur en Milieu. We houden de natuurwaarden op peil zodat iedereen er van kan genieten."

Aanmelden Natuurwerkdag

De werkzaamheden aan het Spoorpad vinden plaats op zaterdag 2 november. De groep verzamelt om 09.00 uur bij Hoveniersbedrijf Mols aan de Benedenkerkstraat 33. Mensen die zelf een snoeizaag, snoeitang of handschoenen hebben, worden verzocht deze mee te nemen. Vanaf het startpunt verspreid te groep zich om aan de slag te gaan. De werkgroep vraag vrijwilligers zich vooraf aan te melden via tel. 0416-313232, of mailen naar huubzijlmans@ziggo.nl.

Meer berichten