Marij den Teuling met 'haar' tieners. Op zaterdag 16 november nemen zij afscheid met een dubbele voorstelling in De Gildenbond in Kaatsheuvel.
Marij den Teuling met 'haar' tieners. Op zaterdag 16 november nemen zij afscheid met een dubbele voorstelling in De Gildenbond in Kaatsheuvel. (Foto: )

Tienergroep Dramarij neemt afscheid

  Verenigingen

Op zaterdag 16 november speelt de tienergroep van Theatermakerij Dramarij in De Gildenbond in Kaatsheuvel het stuk 'Liefde in de woestijn'. In dit blijspel draait het om vier tieners die een reis maken door de woestijn en in allerlei ingewikkelde situaties terecht komen, met liefde en toverdrank. Het is het laatste stuk van de groep. Dramarij neemt afscheid van de tienergroep en gaat in afgeslankte vorm verder. "Met pijn in het hart", zegt Marij den Teuling die negen jaar geleden startte met haar Dramarij.

door Cor Schoenmaker

KAATSHEUVEL - Na negen jaren valt het doek voor de tienergroep. Jaren met veel hoogtepunten, herinnert Marij zich: "De jeugdgroepen schitterden op het Waalwijks Theaterfestival, Link festival in Tilburg, KABRA festival in Eindhoven. De kindergroepen tijdens het Straattheater in Waalwijk, Kinderboekenweek in bibliotheken. Een prachtige kerstfilm met Lars Klis. Voor De Heemkundekring in Kaatsheuvel heeft de kindergroep een 'stomme' film van Nils Holgersson ingesproken bij Crossroads. En zoveel meer."

Teleurgesteld

Maar gaandeweg voelde Marij dat haar activiteiten toch wel veel energie slurpten. " Ze had grootse plannen voor het tienjarig bestaan. Toen de aanwas tegenviel begon ze te twijfelen. "Moet ik per se die tien jaar volmaken met de groepen? Al snel daarna kon ik niet meer de gewenste energie opbrengen die ik nodig vond." En dus hakte ze de knoop door. De kinderen van haar groep reageerden teleurgesteld "Daar zat ik echt mee in mijn maag. Gelukkig heeft een aantal een plekje bij een theatervereniging gevonden." Het wordt ook voor Marij wennen. "Met passie en liefde heb ik tientallen stukken, geschreven, geregisseerd, waar dan ook minstens twee keer zoveel voorstellingen uit voortvloeiden. Mijn hart zegt nee, maar mijn hoofd zegt ja." Loslaten is moeilijk. "Manlief, die voor de laatste keer decorstukken maakt, technicus Chris die voor de laatste keer uit Mierlo komt om mij te helpen. Zelf dagen achter de naaimachine om dat speciale kledingstuk te maken, rekwisieten tevoorschijn toveren." Het was een mooie tijd, maar ze noemt ook een dieptepunt. "Aan het begin van ons bestaan overleed Guusje van Gorp. Zij was lid van onze kindergroep. Daar denk ik nog vaak aan."

Oma Pieternel

Overigens gaat Marij zeker niet stilzitten. "Ik blijf leuke projecten doen. Straattheater, typetjes, workshops, Kinderboekenweek. Vrijwilligerswerk voor Stichting Jeugdpret en Shoppen in Kaatsheuvel. En oma Pieternel zet ook dit jaar weer voet aan wal met de Sint. Met een bevriende theatermaker, Elize Jorritsma, heb ik bovendien 'Studio Karakter' opgericht. Wij zoeken naar oude stukken en stoffen deze af. Zelf spelen dus. Hier krijg ik nu meer tijd voor."

Kaartverkoop

Maar eerst gaat de groep nog twee keer knallen. En wel op zaterdag 16 november om 15.00 en 19.30 uur. Kaarten kosten 3,50 euro voor kids tot 12 jaar, vanaf 13 jaar 7,50 euro. Reserveren: info@dramarij.nl.

Meer berichten