Het winnende team van vorig jaar: Killing Joke Bruijs.
Het winnende team van vorig jaar: Killing Joke Bruijs. (Foto: )

Welke muziekliefhebber wint de 'George Beker'?

  Verenigingen

Met welk nummer brak Nena door in Nederland? Wat is er bijzonder aan de drummer van Def Leppard? En in welke taal is 'Tulpen uit Amsterdam' oorspronkelijk geschreven? Het zijn vragen die zo maar eens terug zouden kunnen komen in de vijfde Waspikse Muziekquiz die zaterdag 23 november wordt gehouden bij Hieriest.

WASPIK - Het lukt de drie initiatiefnemers van de Waspikse Muziekquiz al vier jaar achtereen om een gevarieerde quiz samen te stellen die qua niveau goed te doen is. Ieder jaar worden de vragen, in totaal 66 stuks, zelf bedacht. "We worden er steeds meer bedreven in", lacht Barko Smits. Samen met Jos Rutters en Marcel Donks heeft hij ook de jubileum-editie van dit jaar in elkaar gezet. "Het eerste jaar leunden we teveel op onze eigen muzieksmaken. Dat was een leuke quiz, maar we kregen dat wel meteen terug. Dus stapten we het jaar daarna van onze principes af en kwamen plotseling artiesten als Frans Bauer en Stef Ekkel langs in de quiz. Voor ons schrikken, maar voor de sfeer in het café briljant!"

Die sfeer benadert erg die van het TOP2000 café in Hilversum. Als er fragmenten worden ingezet, wordt er luidkeels meegezongen en gaan de voetjes van de vloer. "Dat geeft een enorme kick", weet Jos die de quiz aan elkaar praat. "Dat is voor ons ook het leukste moment. Als je ziet dat de quiz qua niveau te doen is en als er enthousiast gereageerd wordt bij de antwoorden: geweldig. En het leuke is: na een pittig fragment van Motörhead kan er zomaar een fragment van Peter Koelewijn ingestart worden. De deelnemers aan de quiz smullen er van."

Toen de inschrijving voor de jubileum-editie van dit jaar begon, wist het drietal niet wat ze meemaakte. Binnen een paar weken zat het deelnemersveld met dertig teams vol. Uiteindelijk zijn er 32 teams die gaan strijden om de eerste plek: de unieke George Beker. "Dit jaar gesigneerd door de meester zelf", grinnikt Barko. "Met deze prijs willen we meteen aangeven dat meedoen belangrijker is dan winnen. We werken niet met geldprijzen, maar geven in ruil daarvoor elk deelnemend team een leuk aandenken mee naar huis. De laatste jaren waren dat vooral elpees. Over dit jaar gaan we niet teveel verklappen. Behalve dan dat er voor iedere deelnemer bij binnenkomst iets lekkers te wachten staat. En dat Ronald, uitbater van Hieriest, ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Hieriest regelmatig met hapjes langs zal komen. Maar voor de rest..."

Tijdens de avond is ook de aftrap van het stemmen voor de Waspikse top100 van de TOP2000. Die wordt op 20 en 21 december is Hieriest door DJ's Jan en Pim gedraaid met medewerking van GrindStone.

Spelregels

De opzet van de jubileum-editie van de Waspikse Muziekquiz is hetzelfde als voorgaande jaren. Dat wil zeggen dat de 32 deelnemende teams zes rondes van ieder elf vragen voorgeschoteld krijgen. De vragen gaan over elf thema's. Tussendoor zijn er twee foto-rondes waar extra punten bij te verdienen zijn. Het is verboden hulpmiddelen als mobiele telefoons te gebruiken. "Wij rekenen op de volwassenheid van onze deelnemers en gaan ervan uit dat zij zich aan deze regel houden. Het team met de meeste punten wint de George Beker, maar ook voor de nummer twee en nummer 32 zijn er speciale prijzen. Bij de prijsuitreiking mag ieder team zich melden voor het in ontvangst nemen van een prijs." De inschrijving is inmiddels gesloten: het maximaal aantal deelnemende teams is bereikt. De avond begint om 20.00 uur. Eetcafé Hieriest is vanaf 19.30 uur geopend. Hoewel de inschrijving gesloten is, zijn bezoekers van harte welkom bij de avond aanwezig te zijn. Na afloop verschijnen de uitslag en foto's op Facebook.

Meer berichten