Geert Pepping en Evian Havens samen in gesprek.
Geert Pepping en Evian Havens samen in gesprek.

Residentie Molenwijck: samen zorgen voor elkaar

  Zakelijk

Recent lanceerde Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aan tafel bij Pauw zijn actieplan om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Uit onderzoek van TNS/NIPO blijkt namelijk dat één op de drie 65-plussers in Nederland zich eenzaam voelt. Onder hen zijn er zelfs 200.000 die extreem eenzaam. Al langere tijd is een stijgende lijn te zien, vandaar dat het onderwerp zo actueel is in de media. In de landelijke politiek staat dit punt nu op de agenda, binnen Residentie Molenwijck is er al langer aandacht voor eenzaamheid.

LOON OP ZAND - Het RIVM omschrijft eenzaamheid als 'een negatieve situatie, gekenmerkt door gemis en teleurstelling'. Bij 75-plussers wordt het risico op eenzaamheid groter doordat de partner en leeftijdsgenoten vaker komen te overlijden en omdat de mobiliteit en daarmee de zelfstandigheid afnemen. In het algemeen zijn mannen iets vaker sociaal eenzaam dan vrouwen. In Molenwijck gingen Evian Havens (adviseur Welzijn & Zorg) en Geert Pepping (manager Welzijn & Diensten) in gesprek met een aantal alleenstaande mannen wat hun ervaringen zijn met dit onderwerp. Zij vertelden over hun keuze voor de warmte van een gemeenschap als Molenwijck en dat eenzaamheid niet altijd hetzelfde is als de wens om alleen te zijn.
De mannen waarderen de manier waarop medewerkers en bewoners onderling aandacht voor elkaar hebben. Ook het gevoel van veiligheid en vertrouwen speelt een grote rol in de keuze, wetende dat je zal inleveren als je ouder wordt en er altijd iemand klaar zal staan om voor je te zorgen. Sommigen gaven aan dat het moeilijk kan zijn om het leven op te pakken als je partner komt te overlijden en je niet afhankelijk wil zijn van je kinderen. Dit geldt zeker wanneer je het niet gewend bent om alleen te zijn. Als je er voor open staat, kunnen binnen Molenwijck nieuwe vriendschappen en waardevolle sociale contacten ontstaan.
Binnen Residentie Molenwijck is op verschillende manieren aandacht voor eenzaamheid. Niemand hoeft alleen te zijn . Er is altijd iemand in voor een gezellige kop koffie in het Grand Café of een borrel in het restaurant, een sportief potje bridge of biljart, een verrijkende schilder- of yogales, of echte mannenpraat tijdens de herenavond.
Na 40 jaar ervaring weten ze hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor elkaar. De medewerkers en bewoners spelen samen een rol om ervoor te zorgen dat niemand zich alleen hoeft te voelen en dat het gesprek open zal blijven. Bewoonster Cockie Melchers weet het precies goed te verwoorden: "Er groeide in de loop van de tijd dat ik hier woon een band en bij alledaagse ontmoetingen zie je, merk je wat het betekent, als je als mens gezien en gehoord wordt."
Bent u benieuwd wat het voor u betekent als u gezien en gehoord wordt? U bent van harte welkom op de open dag woensdag 18 april van 14.00 tot 17.00 uur. Kijk op www.molenwijck.com voor meer info of bel met 0416-365600.

Meer berichten