Verschillende partijen tekenden een samenwerkingsovereenkomst om zeven Erirese statushouders de opleiding tot lasser te laten volgen.
Verschillende partijen tekenden een samenwerkingsovereenkomst om zeven Erirese statushouders de opleiding tot lasser te laten volgen. (Foto: )

Lasopleiding voor zeven statushouders

  Zakelijk

Wat hebben Jos van den Bersselaar BV, Van Beek BV, Veluw Metal Creations, Espero, Kiefel Packaging/Bosch Sprang en ROK Metaal met elkaar gemeen, behalve dat ze hun omzet halen in de metaalindustrie? Ze hebben alle zes een nijpend tekort aan vakbekwaam personeel, onder meer lassers. En ze hebben alle zes besloten om Eritrese statushouders na een vijf weken durende opleiding – op woensdag, donderdag en vrijdag – de lassers stage te laten lopen op hun bedrijf. Voldoen ze na een maand, dan krijgen de Eritreeërs een baan aangeboden.

REGIO - Zerit Ghirmay, die in Loon op Zand woont, kijkt er al naar uit. De kans is groot dat hij de opleiding eenvoudiger zal doorlopen dan zijn landgenoten. "In Eritrea was ik lasser", zegt Zerit, die drie jaar geleden in ons land asiel aanvroeg. "Alleen deden we daar veel met de hand, hier gaat alles met machines. Ja, ik heb er heel veel zin in. Ik heb al te lang thuisgezeten, ik wil aan het werk."

De kiem voor de samenwerkingsovereenkomst werd gelegd door Elektrolas BV, dat diensten verleent aan metaalbedrijven. "We hoorden van onze klanten dat ze niet aan lassers konden komen. Aangezien wij de scholing verzorgen, werd aan ons gevraagd of we daar iets aan zouden kunnen doen", zegt Michael Hagelaars.

Die handschoen werd opgepakt. Er werden partners gezocht. Baanbrekers, die mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt begeleidt, VluchtelingenWerk, drie gemeentes en zes bedrijven sloten zich aan. In het prille voorjaar werd een talentscoutdag voor statushouders gehouden. Daar deden zo'n 25 statushouders aan mee; zeven hadden voldoende in huis om de kans de opleiding tot lasser succesvol te voltooien. Vorige week donderdag werd bij Elektrolas de samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd; begon ook de eerste lesdag. Aan alle drie de lastechieken – mag, tig en elektroden – wordt aandacht besteed. De laatste twee weken zullen ze zich op de lasschool gaan specialiseren.

Op woensdagmiddag zullen de laskappen niet worden gebruikt. Die middagen zullen worden ingevuld met het kopje normen en waarden in Nederland op de arbeidsvloer en de Nederlandse taal, verzorgd door VluchtelingenWerk Nederland. "Zo is het belangrijk dat je op tijd komt", zegt vrijwilliger Mart van Herwijnen. "En dat je bij je baas vrij moet vragen, je kunt dat niet op je eigen houtje beslissen." Ook wordt gewerkt aan de attitude. "In Nederland vinden we het bijvoorbeeld belangrijk dat je elkaar aankijkt als je met elkaar praat."

Ook op dat vlak heeft Zerit Ghirmay al een kleine voorsprong. Hij verstaat de Nederlandse taal goed, spreken is wat lastiger. Een man met een open mind, die weet wat hij wil: zijn oude vak weer oppakken, maar dan in Nederland. Iedereen krijgt die kans, zegt

Ahmed Kansouh, directeur van Baanbrekers. "Ik kom uit Egypte, kan het dus weten. Ik ben zelf helemaal opnieuw moeten beginnen. Grijp die kans, maak iets van het leven."

Meer berichten