Artsen, therapeuten en apothekers poseren samen in de ker/fitnessruimte. Deze is onderdeel van het nieuwe gezondheidscentrum.
Artsen, therapeuten en apothekers poseren samen in de ker/fitnessruimte. Deze is onderdeel van het nieuwe gezondheidscentrum. (Foto: )

Sint Jozefkerk begint aan tweede leven

  Zakelijk

Kaatsheuvel heeft er een gezondheidscentrum bij. Anderhalve week geleden gingen zeven zorgverleners van Rozet van start. Zij namen hun intrek in de voormalige Sint Jozefkerk aan het Wilhelminaplein. "Alle disciplines zitten nu onder één dak, de lijnen zijn kort. En dat doen we dan ook nog eens in zo'n mooi gebouw," zeggen ze.

KAATSHEUVEL - Aan de buitenkant zou je niet zeggen dat binnen al patiënten op consult komen. Of hun medicijnen afhalen bij de apotheek. Er wordt aan de kant van het plein nog volop gebouwd. Over een goed jaar moeten daar de woonappartementen verrijzen. Maar huisartsenpraktijk De Ruijter, Topfysiotherapie De Waterleeght, Podotherapie Rob van der Eerde, Apotheek De Koning, Puur Verloskunde, Thebe Wijkverpleging en de prikpost zijn al volop in bedrijf. "Hierbinnen is het met sommige dingen, zoals de bewegwijzering, even improviseren. Tegelijk zie je ook dat bezoekers eerst van alles bekijken voordat ze verder gaan. Er komen herinneringen boven aan de kerk. Bijvoorbeeld waar ze met het koor hebben gezongen", aldus apotheker Meta De Hoogh. Haar partner Martijn de Koning heeft zich vroeger nog omgekleed als misdienaar, in de sacristie. De plek waar nu hun apotheek is gevestigd. Jan Berkelmans, samen met Irene Colard eigenaar van Topfysiotherapie De Waterleeght, kijkt terug op de eerste week: "Kinderziekten als een haperend internet gaan wel over. Lastiger was de bouwstop, waardoor alles vertraagde." Jan Berkelmans en Meta de Hoogh sommen de voordelen van hun nieuwe onderkomen op. Alle disciplines bij elkaar, zodat er snel geschakeld kan worden. "Een multidisciplinair overleg is zo geregeld. Samen een boterham eten is ook leuk." "Toch werd het geduld wel op de proef gesteld", zegt Jan Berkelmans: "Het was een lange weg. Vijf jaar geleden zijn we geïnteresseerd geraakt. Regelmatig waren er vertragingen. We hebben ook andere locaties bekeken, maar deze kerk bleef favoriet." De zorgverleners wijzen op de karakteristieke bogen van de kerk, de oorspronkelijke muren en de glas-in-lood ramen. De zwarte puien zorgen voor een passende combinatie van oud en nieuw. "Ik denk dat veel mensen het nuttig en mooi vinden. En voor de Stichting Sterk die zo hard gevochten heeft om het gebouw te behouden moet het ook een goed gevoel zijn." Voor de huisartsen Van Laarhoven en De Ruijter waren het drukke weken. Waar de fysio, - en podotherapie eventueel nog terug konden vallen op hun andere locaties, moesten de huisartsen echt aan de slag. "Maar we hebben het gered. En nu hebben we een spreekkamer in de voormalige biechtstoel. En sommige mensen voelen toch nog eventjes in dat wijwaterbakje!" Het kerkgebouw, waar op de bovenverdieping ruimte is voor nog een participant, werd gered van de slopershamer en is nu een tweede leven begonnen. In januari volgt een open dag.

Meer berichten