Fruitbedrijf TerraVie houdt aanstaande zondag een open dag met leuke en interessante activiteiten voor jong en oud!
Fruitbedrijf TerraVie houdt aanstaande zondag een open dag met leuke en interessante activiteiten voor jong en oud!

TerraVie opent de deuren tijdens de Zachtfruitdagen

  Zakelijk

De oogst van de Hollandse frambozen, bramen, rode bessen en kersen is in volle gang. "Ook al teel ik nu al 12 jaar rode bessen en 5 jaar kersen, het blijven toch juweeltjes in mijn ogen", spreekt teler Bart Vromans uit Loon op Zand trots. Op zijn fruitbedrijf TerraVie aan de Loonse Molenstraat 35 in Loon op Zand presenteert hij op zondag 14 juli van 11.00 tot 16.00 uur een open dag. De toegang is gratis.

LOON OP ZAND - Komend weekeinde houden de Nederlandse fruittelers "de Fruitigste zachtfruitdagen". Fruittelers verspreid over heel Nederland laten bezoekers dan kennismaken met Hollandse frambozen, kersen, bramen, bessen en de teelt ervan. Ook TerraVie sluit hierbij aan. "In 2006 hebben we de grond aangekocht waarop we de kwekerij hebben opgebouwd", vertelt Bart: "We telen op dit moment zo'n 3 hectare rode bessen en sinds 2014 een halve hectare kersen. Sinds 2018 hebben we ook een aantal Black Angus runderen."
De naam TerraVie staat voor "levende bodem". Bodemvruchtbaarheid is van zeer groot belang om een gezond gewas te laten groeien. Een gezonde bodem bevat de juiste balans in calcium en magnesium. Als dat op orde is kan het bodemleven zich ook gaan vestigen. "Het organische stof gehalte was bij aankoop van de grond zo'n 2% en is 10 jaar later gestegen tot 3,5%. Terwijl de meeste gronden in Nederland achteruitgaan qua organische stof, zijn we er dus in geslaagd om dit bij TerraVie te laten stijgen", benadrukt Bart trots: "We volgen de teelten wekelijks voor de opname van de mineralen. Als de voedingsopname in balans is, groeit het gewas gezond en krijgen ziekte en plagen geen kans. Is dit niet in balans, dan corrigeren we het door middel van een bladvoeding. Tevens zijn we zuinig op de natuurlijke vijanden van plagen zoals luizen en rupsen. Speciaal voor de 'hulptroepen' hebben we heggen aangeplant, zodat de natuurlijke vijanden genoeg nectar hebben om te kunnen ontwikkelen. Voor de bijen is dit ook zeer nuttig, zodat ze niet alleen in het voorjaar nectar kunnen halen, maar het gehele jaar."
Tijdens de open dag wordt de winkel en het terras officieel geopend. Hier wordt ook ambachtelijk ijs van de eigen vruchten verkocht. Ook is er van alles te doen. Denk aan rondleidingen op de kwekerij, een demonstratie biologische onkruidbestrijding, een luchtkussen voor kinderen en meer.

Meer berichten